Voorbeeld Grondonderzoek: Woonhuis Deventer, 3 x is scheepsrecht

Het ene grondonderzoek is het andere niet.

Een fraaie vooroorlogse woning in Deventer, voorzien van een kelder, verzakt. Door welke omstandigheden treedt de verzakking op? De droogte van de afgelopen zomers? De overvloedige regenval van de herfst en winter?
De oorzaak is onduidelijk, de gevolgen zijn dat wel: de verzakking richt schade aan het huis aan. Daarbij blijft het niet, wat schade betreft….

De eigenaresse van de Deventer’ woning met verzakkingsproblemen besluit specialisten in te schakelen.

Ze consulteert verschillende bouwkundigen en op grond van hun adviezen laat ze enkele grondonderzoeken uitvoeren. Er wordt zwaar materieel voorgereden en de weerstand van de bodem wordt elektrisch gemeten.

Met als teleurstellend resultaat: er wordt geen eenduidige oorzaak gevonden, geen verwijzing naar een oplossing. De schade aan het huis is op basis van zulke rapporten niet duurzaam te herstellen.

Als Soil-ID wordt geconsulteerd dan opteren wij voor…. grondonderzoek! Maar er is een belangrijk verschil met de voorgaande partijen. Wij willen de grond ònder de fundering laten onderzoeken. De eigenaresse van het huis gaat met ons voorstel akkoord en we laten een derde partij de grond onder de fundering testen.

Een duidelijk aanwijsbare oorzaak van de problemen vinden we evenmin als de eerdere onderzoekers, maar we zien wel dat het grondpakket onder de woning niet alleen bestaat uit voor ons injecteerbaar zand, maar ook dat het zand ter hoogte van de kelder van een losse structuur is.

Daar kunnen we wat mee: in de loop van november (2019) injecteren we de ondergrond van de fundering die daarmee wordt gestabiliseerd.

Het verdere herstel van de woning kan nu ter hand worden genomen.

Met als conclusie: grondonderzoek is nuttig, vaak noodzakelijk, maar onderzoek dan niet de grond voor, of naast de woning, maar die eronder. Onze eigen ervaring leert namelijk dat de grondsamenstelling en daarmee de grondeigenschappen per meter kunnen verschillen.

De eigenaresse is achteraf zeer tevreden over onze interventie.

©2020 Soil-ID Disclaimer Webdesign door Webton