Tweede leven voor villa De Kogel

Aan de Pater Wijnterlaan in Naarden liggen statige villa’s waarvan sommige met de tijd zijn meegegaan, terwijl andere aan een opknapbeurt toe lijken te zijn. Gelukkig wordt daar ook werk van gemaakt. Het pand op nr. 39, genaamd De Kogel, bijvoorbeeld, de helft van een twee onder een kap, vertoont duidelijk sporen van verzakkingen in het verleden.

De manier waarop die problemen zijn aangepakt, duidt niet echt op professionaliteit. De ‘reparaties’ uit het verleden zijn decennia later nog zeer zichtbaar. Voordat deze markante villa nog meer te lijden zou hebben van het knagen van de tand des tijds is er een eigenaar opgestaan die het pand in volle glorie wil herstellen en het zelfs wil uitbreiden. Voordat met de restauratie wordt begonnen, moet het pand gestabiliseerd. Zodat het de bouwkundige ingrepen die gaan komen, zonder problemen kan doorstaan.

Bouwtekeningen zijn er niet, bouwjaar? Onbekend. Wel is duidelijk dat het huis op staal is gebouwd, dat wil zeggen op een gemetselde funderingstrook is gezet, in dit geval van ongeveer een meter diep.

De bodem daaronder: zand, met een nogal fijne structuur. We krijgen opdracht het pand rondom, aan drie zijden dus, te stabiliseren. Over 30 strekkende meter wordt de fundering versterkt met waterglas-harderinjecties. Alleen ter plaatse van de kelder, aan de zijgevel gesitueerd, hoeft niet te worden geïnjecteerd omdat het pand daar deels op rust. Met name naar de tuinkant toe heeft het gebouw zich van de kelder afgekeerd en is het verzakt.

Het injectieproces ondervindt enige vertraging vanwege talrijke puinresten in de bodem die het noodzakelijk maken eerst voor te boren, voordat de injectielansen in de grond kunnen worden gestoken. Ondanks dat neemt de totale injectering van de grond naast en onder de fundering niet meer dan enkele dagen in beslag. Het injecteren wordt steeds gestart op een diepte van 1.60 meter waarna de lans langzaam omhoog wordt getrokken tot voorbij de funderingsvoet.

Nadat onze werkzaamheden zijn beëindigd, kan de bouwkundige aannemer een compleet renovatieproject beginnen zonder te hoeven vrezen dat de fundering onder de verzwaring en verbetering van het pand zal verzakken.

©2020 Soil-ID Disclaimer Webdesign door Webton