Sterk voorbeeld: Tata Steel (Hoogovens)

Het klinkt voor sommigen ongerijmd dat met waterglas en harder geïnjecteerd zand grote neerwaartse druk kan weerstaan. En toch is dat het geval. Een geïnjecteerd zandlichaam is bros van structuur, maar supersterk.

Hoe sterk, dat is eens te meer bewezen in IJmuiden waar de omgeving van een megapoer van Tata Steel hoogovens moest worden ontgraven. Die poer draagt behalve een bouwkolom ook nog een kraanbaanconstructie waarover bovenkranen rijden die tot 2450 ton moeten kunnen verplaatsen. Na te zijn ondersteund door Soil-ID waterglas-harderinjecties is de poer blijven staan terwijl de complete omgeving daarvan werd uitgegraven.

Een sterk verhaal, maar daarom niet minder waar. Deze case is uitvoerig beschreven in het vaktijdschrift Cement. Klik hier voor de pdf.

Uiteraard hebben we voor het project in IJmuiden een andere mix van waterglas en harder gebruikt dan die voor een woning wordt toegepast, maar als staaltje van ons vermogen om de draagkracht van grond te verbeteren is het zondermeer geslaagd

©2020 Soil-ID Disclaimer Webdesign door Webton