Klein project, groot effect

Aan de lommerrijke Zevenenderdrift in Laren N.H. ligt een charmante twee onder een kapvilla uit de jaren ’30. Het is een huis met tal van ‘kenmerkende stijlelementen’, de term waarmee makelaars langdurig achterstallig onderhoud aanduiden. Met 550 m3 is het huis niet erg ruimtelijk en omdat de gebogen daklijnen en andere karakteristieke elementen (deuren, kozijnen) behouden moeten worden, ligt er een uitdagende taak voor de nieuwe eigenaar en diens architect.

Architect Van der Gugten ontwikkelt een ambitieus verbouwing- en uitbreidingsplan dat door aannemer Eveloc uit ’s-Graveland wordt uitgevoerd. De bestaande, kleine kelder van het huis, wordt afgedankt. Daarvoor in de plaats komt een grote prefab kelder van 28 m2 die wordt gesitueerd op de plek waar eerder de garage van de villa heeft gestaan. De garage is gesloopt, maar omdat deze de buitenmuur deelde met de aanpalende garage van de buren, moeten er constructieve maatregelen worden genomen.

In opdracht van grond- en sloopbedrijf BTZ uit Almere, injecteren wij over ruim 7 strekkende meters in totaal zo’n 17.5 m3 zandgrond. Daarna kan het grondbedrijf probleemloos een loodrechte bouwkuip graven voor het afzinken van de kelder. Omdat het grondwater zich op een dieper niveau bevindt dan de ontgraving, hoeft de kuip niet te worden gedraineerd.

Dankzij onze harde gel kan de kuip loodrecht worden afgegraven. Nadat de medewerkers van Eveloc de  nodige voorbereidingen hebben getroffen ten aanzien van de isolatie, wordt met een speciaal transport de kelder aangevoerd. Deze weegt 36 ton en wordt met behulp van een formidabele kraan in de bouwput geplaatst. Bovenop de nieuwe kelder, heeft de architect een aanbouw bedacht die op volstrekt natuurlijke wijze aansluit bij het bestaande gebouw. Dankzij de mogelijkheid van de waterglasisolatie is het mogelijk geworden de villa met  behoorlijk uit te breiden, zonder het zichtbare bouwvolume aan te tasten.

©2018 Soil-ID Disclaimer Webdesign door Webton